Växter med läkande egenskaper

En del av häxkonsten är att använda sig av naturens och universums resurser, särskilt om man är en så kallad Green Wicca. Därför kan det vara bra att ha lite koll på de vanligaste växterna, som man kanske till och med har hemma, som har läkande egenskaper. Men först, en lite genomgång av medicinala växter! Så här står det på Wikipedia:

Emellertid hade örter eller extrakt och droger av dessa brukats till andra ändamål av såväl munkar som kloka gubbar och gummor, de senare ofta kallade häxortrollkarlar och trollkonor, då endast klostren stod för den legitima läkekonsten. Eftersom tron på det övernaturliga var utbredd, gudomlig såväl som ogudaktig kraft, är det möjligt att man helt sonika accepterade att vissa örter hade medicinska egenskaper utan att man visste varför. Enligt signaturläran var de läkande växterna en Guds gåva till mänskligheten, och för att underlätta insamlingen och hanteringen av verksamma växter hade den gode Herren givit dem form eller egenskaper liknande den eller de åkommor som de ansågs bota. Detta, att medicin kopplats till religion, och att läkemedel ofta kompletterades av böner och bot, är en företeelse som har följt med under hela historien och fortfarande förekommer i många kulturer.

Som ni kanske kan förstå så ser vi inte alls på medicinalväxter som något som kommer från gudarna – det är endast vår moder natur och universum som har gett oss dessa och inte något påhitt som gudar! Att våra förfäder och forna systrar ska ha fått lida så som de gjorde för att folk hittat på allt det här struntet är så oerhört hemskt.

Men nu till de växter som du absolut behöver känna till om du är häxa eller funderar på att ta upp häxkonsten.

  1. Aloe Vera. Aloe Verans köttiga blad innehåller vatten, enzymer och aminosyror som kan läka skadad hud. En väldigt praktisk växt att ha hemma och det är även en lättskött växt som bara behöver rikligt med ljus för att trivas.
  2. Mynta. Mynta är bra för magkramper och har även lugnande effekter så det går utmärkt att ha i det i till exempel teer och avkok för att kunna slappna av på – ett riktigt bra naturligt läkemedel. Den är även god att äta. Förutom detta så är den magisk att ha i sin trädgård då den håller bin, löss och andra insekter borta.
  3. Salvia. Salvia betyder faktiskt ”god hälsa”. Denna växt är avslappnade, främjar ämnesomsättningen och funkar utmärkt att använda för att minska inflammation och huvudvärk.
  4. Persilja. Persiljan är inte bara god att ha i sallader utan är även en utmärkt avgiftare. Den renar njurar, tar bort dålig andedräkt och skyddar ditt immunförsvar. Dessutom innehåller den mycket järn och att ta en tesked av denna varje dag kommer att göra underverk.
  5. Kamomill. Du förknippar säkert kamomill med te, och det är för att denna växt hjälper dig att slappna av, få bättre sömn, reducerar oro och reglerar hjärtproblem. Inte konstigt att den finns i så många teer då!
  6. Hampa. Hampaväxten innehåller över 100 olika cannabinoider, och används för att framställa produkter som hampaolja och CBD-olja (läs mer på wikipedia och modernatur.se). Hampa har många bra egenskaper och är dessutom en viktig näringskälla för både människor och djur. Den innehåller faktiskt över 400 verksamma ämnen so som terpener, mineraler, vitaminer, fettsyror och aminosyror. Gör underverk för ens mående då det bland annat har en lugnande effekt.

 

Och det här är bara en liten bråkdel av den stora skatt av medicinala växter som moder natur har gett oss! Alla dessa växter går att använda bara som de är, men det finns många recept och avkok som man kan göra på det också för att få lite starkare krafter.

 

Medicinalbilden kommer från: http://tarotguiderna.se/20-svenska-medicinalvaxterorter-och-deras-anvandningsomrade/