Den sista avrättade häxan i Sverige

Den sista kvinnan som avrättades på grund av häxanklagelser var Anna Ersdotter. Anna var dock inte den sista häxan som levt i Sverige, och inte den första heller.

Vad är det du tänker på när du hör ordet häxa? Kanske den klassiska bilden av en gammal kvinna med vårta på näsan som man kan se i Disneyfilmer? Eller en kvinna som är elak och kan förtrolla dig till en padda om du är elak tillbaka? Det finns säker många bilder som dyker upp i huvudet när ordet ”häxa” nämns. Men häxor var, och är, bara helt vanliga kvinnor. Visst, det finns säkert gamla kvinnor med en vårta på näsan, och några som är riktigt elaka, som är häxor också, men häxor är helt vanliga kvinnor. Vissa har dock haft lite mer otur än andra.

Det var inte längesen som det gick att anklaga någon för att vara häxa, och som då kvinnorna blev straffade eller avrättade för dessa anklagelser. Många anklagelser bottnade i att det var kvinnor som av någon anledning inte var omtyckta, hade gjort något som verkade skumt, eller rentav hade kunskaper i läkandes konst. Särskilt om en kvinna misslyckades med att bota sagd sjukdom så kunde hon bli anklagad för att vara häxa. Läkande kunskaper hörde till kyrkan och inga andra, och det var även män som kunde bli anklagade för att vara häxor, men kallades för trollgubbar istället.

Blev en kvinna anklagad för att vara häxa så betydde detta döden för henne, i alla fall om hon ansågs skyldig. I Europa pågick de hemska häxprocesserna under 1400- och 1600-talen och omkring 30 000 kvinnor och män dömdes till döden för häxeri under den här tiden. Som värst var det i England och Frankrike. Det fanns speciella häxdomare, som dömde så många som möjligt. Det fanns även de som anses kunna peka ut vem som var en häxa bara genom att titta på en kvinna, och dessa var oftast barn.

Någon som råkade ut för denna otur var Anna Ersdotter som alltså var den sista kvinnan som blev avrättad för häxeri i Sverige. Hon kallades även för ”Sotpackan” och föddes år 1624 i Lista. Det sades att hon kunde bota människor med örter, växter och magi och i mångas ögon var detta ett bevis på att hon var häxa. Men hennes grymma öde började när en granne påstod att hon hade kastat ond magi på honom för att hon inte fick någon tobak av honom. År 1704 greps hon och anklagades för att ha gjort grannbonden blind, döv och stum.

Anna erkände flera brott som hon begått under sitt liv, och påstod att hon hade haft många möten med djävulen. Att erkänna sig vara häxa var det som behövdes för att bli avrättad, och många erkände för att slippa den tortyr som de blev utsatta för. Men Anna ansågs vara förvirrad, och avrättades med yxa istället för att brännas som var den vanligaste metoden för att bli av med alla trollkunniga. Hon halshöggs den 15:e juni 1704.

Dödsstraffet för trolldom avskaffades år 1734, men den sista häxprocessen härjade år 1757 utan att någon blev avrättad. Dödsstraffet för satanspakt avskaffades år 1779.

Vi vet inte om Anna Ersdotter verkligen var en häxa eller inte, men faktumet kvarstår att hon var den sista i Sverige som blev avrättad anklagad för häxeri. Hade Anna haft en ordentlig grav, eller om vi vetat var hon låg begraven idag, så hade nog vi alla, som räknar oss själva som häxor, velat besöka henne för att lägga en blomma eller ett gravljus vid hennes sista viloplats. Vem vet, hon kanske offrade sig själv för att få slut på alla hemskheter?

Anna Ersdotter kallas även för ”Häxan i Lista”.

Bildkälla: https://sverigesfangelsemuseum.wordpress.com/2018/12/17/anna-ersdotter-och-langholmens-spinnhus/